dilluns, 9 d’abril del 2007

la grandesa de l'open source

Heu tingut mai una torradora que no fa les torrades com us venen de gust?
No us agradaria que la vostra cafetera us posés directament el sucre a la taça on us serveix el cafè?
Oi que us encanta trobar-vos el programari en un idioma entenedor?

Doncs bé, l'open source (moviment per a produir programari permetent l'accés al codi font de forma lliure) permet això i molt més. Sense anar més lluny, us comentaré que he començat un projecte per a portar PAPI a FreeBSD.

I què és PAPI us preguntareu. I FreeBSD?

PAPI és una API (a.k.a Application Programming Interface - interfície per a programació d'aplicacions) open source que permet al desenvolupador d'aplicacions i d'eines obtenir informació, quasi en temps real, dels comptadors de rendiment que hi ha en els processadors actuals.
Amb PAPI som capaços d'analitzar en més detall el rendiment de les diverses aplicacions que corren en els diversos sistemes d'alt rendiment (com ara BlueGene/L) i visualitzar problemes existents en l'aplicació i amb el que els analistes i experts de la màquina podran proposar millores segons els resultats obtinguts.

FreeBSD és un sistema operatiu lliure derivat del 4.4BSD i del 386BSD i que actualment tinc instal·lat a l'ordinador des d'on escric aquestes paraules, i del qual n'estic encantat de la vida. La mascota de FreeBSD és un dimoniet anomenat beastie, i el logotip és una mena de bola de vidre vermella amb un parell de banyes.

PAPI, encara que es pot emprar en moltes arquitectures i sistemes operatius, no té suport per a FreeBSD, encara que FreeBSD ofereix una llibreria anomenada pmc (amb la seva pròpia API) que permet accedir als diferents comptadors de rendiment que hi ha al processador.

A la feina tenim un visualitzador de traces post-mortem anomenat Paraver amb el que podem analitzar què ha succeït en una execució d'una aplicació amb força detall. Gràcies a PAPI som capaços d'obtenir informació de la CPU, de primera mà i de forma , amb el que l'anàlisi de les aplicacions guanya en qualitat.
Així que veient la importància d'aquesta funcionalitat. M'he posat en contacte amb les dues parts per a saber quin era l'estat de la situació del porting de PAPI a FreeBSD, i veient que era un tema aturat, m'he ofert per a tirar aquest projecte endavant. Ara només cal posar-se a mirar-se el codi disponible de les dues parts i començar-lo a remenar. A veure què en surt de tot plegat!

Serà la meva primera contribució de codi lliure al món!

I és que aquesta és la grandesa de l'open source! Podem afegir noves funcionalitats a programes existens. O podem fer que la cafetera afegeixi el sucre de forma automàtica a l'hora de servir el cafè! O podríem modificar la torradora per a que deixés les vores del pà més torrades i la molla més flonja!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

I no podries fer alguna aplicació perquè els usuaris inútils no la caguessim en remenar els nostres ordinadors...?

M'alegro molt que t'hagis ficat de plè en un projecte que em sembla prou interessant i del qual en seràs el responsable únic, ja que et veig il·lusionat. Llàstima que gent com jo no podrem disfrutar de la teva feina, perquè ni faig servir FreeBSD, ni m'interessa massa saber el rendiment de la meva màquina, però segur que serà d'utilitat per molta gent entesa com tu, així que et desitjo molta sort en aquesta empresa, i molt d'èxit, és clar.

Unknown ha dit...

segur que fa servir llicència BSD ¬¬
Fantàstic pq arribi Apple i et foti la feina...